+30 27440 66860

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Αθλητισμός: Η υγιέστερη διέξοδος από την εξάρτηση στα ηλεκτρονικά

Ο εθισμός στο διαδίκτυο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Είναι μάλιστα γεγονός ότι το ηλικιακό όριο των παιδιών που κάνουν κατάχρηση της ενασχόλησής τους με το διαδίκτυο μικραίνει όλο και περισσότερο. Η πιο συχνή μορφή εξάρτησης από το διαδίκτυο για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες είναι ο εθισμός στα video games. Αρκετά συχνή είναι και η ενασχόληση των νέων, εφήβων και νεαρών ενηλίκων με τα social media. Πώς όμως θα μπορούσε η ενεργή συμμετοχή στον αθλητισμό να βοηθήσει στο πρόβλημα της υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο; Ας ρίξουμε μια ματιά όχι μόνο σε εκείνα τα προφανή οφέλη του αθλητισμού στην υγεία των παιδιών, αλλά και στο πως η άσκηση προωθεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και οδηγεί στην έκφραση θετικότερων μορφών συμπεριφοράς.
Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη μέσω του αθλητισμού και της άσκησης:

Ομαδικότητα και φιλία: Η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα δίνει την ευκαιρία στο παιδί να γίνει μέλος σε μια ακόμα μικρή κοινωνία, εκτός του σχολείου, κάνοντας νέες φιλίες, οι οποίες πιθανόν να κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή. Στην προπόνηση τα παιδιά αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικους τους με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι αυτό συμβαίνει στο χώρο του σχολείου. Έτσι, οι επικοινωνιακές τους δεξιότητες ενισχύονται, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας, μιας και οι face-to-face επαφές των παιδιών είναι περιορισμένες εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Ακόμα, ο αθλητισμός και η άσκηση προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα ομαδικής συμπεριφοράς και συνεργασίας καθώς τα παιδιά διδάσκονται στο να βάζουν τον εαυτό τους πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα για το καλό της ομάδας. Αυτές οι καθημερινές καταστάσεις ενισχύουν την ανάπτυξη της αίσθησης του «ανήκειν» στο παιδί.

Διασκέδαση: Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό αποτελεί για το παιδί εναλλακτική υγιή πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης. Στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως είναι: η ζωγραφική, η χειροτεχνία, η μουσική, το θέατρο, το κουκλοθέατρο και πολλά άλλα, ανακαλύπτοντας έτσι και δεξιότητες που μπορεί να έχουν. Η ενασχόληση με τέτοιου είδους δραστηριότητες, κάνουν το παιδί να νιώθει πολύτιμο τόσο ως άτομο, όσο και ως μέλος μίας ομάδας. Τα παιδιά στην κατασκήνωση ενισχύουν το ομαδικό τους πνεύμα και ταυτόχρονα μαθαίνουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να σέβονται τη γνώμη των άλλων.

Καλή φυσική κατάσταση: Η άθληση σε συνδυασμό με τη σωστή ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στη δημιουργία γερών και υγιών παιδιών. Οι αθλητικές δραστηριότητες φέρνουν τους μικρούς κατασκηνωτές σε επαφή με την φύση. Το παιχνίδι έξω στη φύση είναι λιγότερο δομημένο, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Έτσι, χρησιμοποιούν ελεύθερα τη φαντασία τους, αλλά ασκούν και το σώμα τους.

Κοινωνικοποίηση: Η επαφή με άλλα παιδιά, οι φιλίες που δημιουργούνται στο γήπεδο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, η επικοινωνία και η συνεννόηση είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.

Επίτευξη στόχων: Τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν στόχους και να βρίσκουν τρόπους ώστε να τους πετύχουν, μία δεξιότητα που θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε όλη τη διαδρομή της ζωής τους.

Δόμηση χαρακτήρα: Όλα τα αθλήματα βοηθούν στη δόμηση σωστών χαρακτήρων. Το παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες καθώς και η νίκη και η ήττα είναι μέσα στη ζωή.

Ενδυνάμωση σχέσεων γονέα – παιδιού: Σε αντίθεση με την απομόνωση που συνήθως επιφέρει η συνεχής ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα, η συμμετοχή στις αθλητικες δραστηριότητες εμπλέκει και τον γονέα. Ακόμη και η μεταφορά του παιδιού στις προπονήσεις, οι συζητήσεις για τις εμπειρίες, τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες της ομάδας, οι προβληματισμοί και οι στόχοι που θέτει το παιδί, αποτελούν μέσα και εργαλεία για την ενδυνάμωση των σχέσεων γονιών και παιδιών.
Οφέλη στη σωματική υγεία του παιδιού:

Αποφυγή δυσκολίας συγκέντρωσης: Το απλούστερο αλλά ταυτόχρονα βασικότατο αποτέλεσμα της άσκησης στον οργανισμό είναι η σταδιακή αύξηση της μεταφοράς οξυγόνου προς τους μύες και κυρίως προς τον εγκέφαλο. Με τη σειρά της αυτή η διαδικασία οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, η οποία έχει ως επακόλουθο την βελτίωση της μνήμης όπως και την αύξηση της ικανότητας του παιδιού να συγκεντρώνεται ευκολότερα και για μεγαλύτερη διάρκεια.

Για έναν υγιή ενήλικα: Τέλος, τα δραστήρια παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται δραστήριοι ενήλικες. Ο αθλητισμός και η άσκηση αποτελούν την καλύτερη προστασία ενάντια σε χρόνιες παθήσεις, άρα η ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στην ανάπτυξη και τη διατήρηση μια καλής υγείας αλλά και την προώθηση της μακροζωίας.

Η μεγαλύτερη απόλαυση της κατασκήνωσης είναι η ξεγνοιασιά, η ανεμελιά και το ατέλειωτο παιχνίδι. Ας την προσφέρουμε, λοιπόν, απλόχερα στους μικρούς μας φίλους!

Υπογράφει η ψυχολόγος της κατασκήνωσης Κατερίνα Κονδύλη

Πηγές:
Blumenthal, Babyak, Doraiswamy, Watkins, Hoffman, Barbour, & Hinderliter, (2007). Exercise and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorder. Psychosomatic Medicine, 69(7), 587.
Kann, L. (2016). Youth risk behavior surveillance — United States, 2015.
Rosewater, A. (2009). Learning to play and playing to learn: Organized sports and educational outcome. The Education Digest, 75(1), 50.
Rosewater, A. (2010). Organized sports and the health of children and youth. Prepared for Team Up for Youth.
Warburton, Nicol, & Bredin, (2006). Health benefits of physical activity: the evidence. Canadian medical association journal, 174(6), 801-809.\